Barion Pixel

C-vitamin, több mint immuntápanyag

Az esszenciális mikrotápanyagok közül a C-vitamin többek között központi szerepet játszik a normál immunműködés szabályozásában, így immuntápanyag megnevezéssel is szokták illetni. Azonban szervezetben betöltött szerepe ennél jóval több. Olvasd el összefoglaló cikkünket és tudj meg többet a C-vitamin fontosságáról, szükség esetén pótlásának lehetőségeiről.

C-vitamin, több mint immuntápanyag

C-vitamin, másnéven aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin. A legtöbb emlőstől eltérően az ember nem képes szintetizálni a C-vitamint – egy enzim mutáció eredményeképp – , ezért szervezetünk számára külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségét, élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőből.1 Bár az immunitást és a táplálkozást összekötő mechanizmusok még nem eléggé ismertek, azonban az, hogy az immunsejteknek is időben és mennyiségben megfelelő energia-, makro- és mikrotápanyag-ellátásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, fenntartáshoz és működéshez, közismert tény. Ennek köszönhetően az immuntáplálkozás, valamint immuntápanyag, mint fogalmak elterjedtek. Az esszenciális mikrotápanyagok közül a C-vitamin többek között központi szerepet játszik a normál immunműködés szabályozásában, így immuntápanyag megnevezéssel is szokták illetni. Azonban szervezetben betöltött szerepe ennél jóval több.2

Milyen beviteli forrásokból és formában biztosíthatjuk a megfelelő C-vitamin állapotot szervezetünk számára? A C-vitamin metabolizmusról röviden.

A természetben az aszkorbinsavnak két izomer molekulája fordul elő, nevezetesen a D-aszkorbinsav és a biológiailag aktív L-aszkorbinsav, másnéven C-vitamin.1 Egyes gyümölcsök, zöldségek kifejezetten gazdagok C-vitaminban, például csipkebogyó, homoktövis, acerola cseresznye, paprika, káposzta (savanyú is).3 Legjobb C-vitaminforrásnak a táplálkozás számít, azon belül is a növényi élelmiszerek fogyasztása. Bár a természetes eredetű és szintetikusan előállított L-aszkorbinsav kémiailag azonosak, biológiai aktivitásuk terén ellentmondó eredmények születtek. Egyes források szerint nincs klinikailag jelentős különbség a két különböző eredetű L-aszkorbinsav között, míg más források szerint a gyümölcsök és zöldségek különböző mikro- és makrotápanyagokat (pl. vitaminok, ásványi anyagok, rostok) és fitokémiai anyagokat tartalmaznak, melyek befolyásolhatják, növelhetik a C-vitamin biológiai hozzáférhetőségét. Ilyen befolyásoló vegyületek közé tartoznak például a flavonoidok (vízben oldódó növényi pigmentek osztálya), melyek megtalálhatók a C-vitaminban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben. Ráadásul szintén antioxidáns hatásúak.4,5 

Számos epidemiológiai vizsgálat megállapította, hogy a magasabb gyümölcs- és zöldségbevitel, valamint megfelelő C-vitamin ellátottság összefüggésbe hozható a krónikus betegségek csökkent előfordulási gyakoriságával. A C-vitamin státusz a gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyik legjobb markere. Így a C-vitamin természetes előfordulási formája, növényi élelmiszer részeként (komplexben) teljesebb értékű, a kapcsolódó mikro- és makrotápanyagok, valamint fitokémiai anyagok pedig kiegészíthetik a hatásspektrumát.6

Ennek megfelelően javasolt természetes formában, elsősorban nyers növényi élelmiszerből biztosítani a megfelelő C-vitaminbevitelt. Mivel feldolgozott növényi élelmiszerek esetében a minél magasabb C-vitamintartalom megőrzése céljából, ügyelni kell a feldolgozás módjára. Ugyanis a C-vitamin mennyisége hő és fény hatására csökken vagy teljes mértékben lebontódik, illetve vízben oldódó vitamin lévén a főzőfolyadékba kerülhet. Így rövid ideig tartó hevítési módszerek alkalmazása vagy a lehető legkevesebb víz használata javasolt főzés során, például párolás.7,8

Étrend-kiegészítővel történő pótlására szintén javasolt természetes, növényi komplex részeként tartalmazó C-vitamint választani.Három elsődleges mechanizmus szabályozza a plazma C-vitamin koncentrációt: a bélrendszeri felszívódás, a szöveti transzport és a vese-reabszorpció. Dózisfüggő a felszívódási hatékonysága, 200 mg esetén 100%-os, míg nagyobb dózis esetén (>500 mg) csökkent hatékonyságú a felszívódás. Így egyidejű, nagyobb dózis bevitele nem javasolt. Kivételt képezhetnek az elnyújtott felszívódású C-vitamin készítmények. Ugyanakkor telített plazma C-vitamin-koncentráció esetén a feleslegben bevitt mennyiség kiválasztódik, kiürül a szervezetből.5 A C-vitamin és metabolitjai elsősorban a vizelettel ürülnek ki, főként oxalát és nem metabolizált aszkorbinsav formájában. Ugyanakkor nagy dózisú C-vitamin fogyasztás növelheti a vesekövek alkotórészeinek, az oxálsavnak és a húgysavnak a kiválasztását, ezáltal elősegítheti a vesekövek kialakulását.7

Milyen a szerepe(ket)t tölt be szervezetünkben a C-vitamin? Milyen hatása(i) vannak? 

A C-vitamin (L-aszkorbinsav) erős redukálószer, ami azt jelenti, hogy könnyen ad elektronokat a befogadó molekuláknak. Ehhez az oxidációs-redukciós (redox) potenciálhoz kapcsolódik a C-vitamin két fő funkciója: antioxidáns és enzimkofaktor.5

A C-vitamin az elsődleges vízoldható, nem enzimatikus antioxidáns a plazmában és a szövetekben. A C-vitamin már kis mennyiségben is képes megvédeni a szervezetben lévő nélkülözhetetlen molekulákat, például a fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat és nukleinsavakat (DNS és RNS) a szabadgyökök és reaktív oxigénfajok (ROS) által okozott károsodástól, amelyek a normál anyagcsere során, az aktív immunsejtek által, valamint a toxinok és szennyező anyagok (pl. egyes kemoterápiás gyógyszerek, cigarettafüst) hatására keletkeznek. Erős antioxidánsként csökkenti a gyulladás kockázatát és a betegségekre való fogékonyságot, védő hatású az oxidatív stressz által kiváltott dezoxiribonukleinsav (DNS) mutációkkal szemben.5,2

Emellett a C-vitamin más fontos antioxidánsok redox újrahasznosításában is részt vesz, például regenerálja az E-vitamint oxidált formájából.5

A C-vitamin jelenléte rendkívül fontos a homeosztázis és a központi idegrendszer megfelelő működése szempontjából. Az agy nagy mennyiségű glükózt (körülbelül 25%), és oxigént (körülbelül 20%) fogyaszt, ami gyors anyagcserét, növelt szabadgyök termelődést jelent. Az agy, mint oxigént intenzíven metabolizáló szerv, viszonylag gyenge védő, antioxidáns mechanizmusokkal rendelkezik, ráadásul különösen érzékeny az oxidatív stresszre. Ennek megfelelően a redox-egyensúly fenntartásához az agy magas antioxidáns szintre szorul. Az agyszövetben a glutation mellett a C-vitamin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő antioxidáns. Míg a plazma 0,04-0,08 mM aszkorbinsav-koncentrációt tartalmaz, addig az agy 0,8-0,9 mM-t, a neuronok pedig 10 mM-t.9

Így a C-vitamin jelentős neuroprotektornak tekinthető, emellett több ismert funkciója is van az agyban, melyek enzimkofaktor szerepéhez köthetők, például számos dioxigenáz enzim kofaktoraként részt vesz a neurotranszmitterek, köztük a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin szintézisében.10

A C-vitamin a dioxigenáz és a monooxigenáz enzimek kofaktora. Így többek között szerepe van a kollagén szintézisben, melynek révén hozzájárul az erek, a fogíny, a fogak, a bőr, a porcok és a csontozat normál állapotának fenntartásához. Emellett részt vesz a karnitin szintézisében, különböző mechanizmusokon keresztül a génexpresszió szabályozásában és a genom integritásának fenntartásában, valamint a koleszterin metabolizmusában, aminosav és peptid hormonok szintézisében, a nem hem típusú vas felszívódásának fokozásában.3 A C-vitamin szerepe az emberi immunrendszer szabályozásában tudományosan megalapozott – mind antioxidatív hatásai, mind enzimkofaktor funkciója révén. Támogatja a különböző immunsejtek termelődését, működését, funkcióit.  Azonban a legújabb tudományos tanulmányok rávilágítottak a C-vitamin immunerősítő és immunmoduláló hatására, mind az immunrendszer veleszületett és adaptív szárnyaira.2

Milyen egészségügyi problémá(ka)t okozhat a C-vitaminhiány?

A súlyos C-vitaminhiányt évszázadok óta ismerjük, egész népességeket sújtott a potenciálisan halálos betegség, a skorbut. A skorbut számos tünete, vagyis a bőr alatti vérzés, a rossz sebzáródás, a könnyű véraláfutás, a hajhullás, a fogínyvérzés majd foghullás, valamint az ízületi fájdalom és duzzanat, az erek, kötőszövetek és csontok elváltozása, stb., a kollagénszerkezetek meggyengülésének, és a karnitin, katekolaminok elégtelenségének tulajdonítható. Jelenleg skorbutról alultáplált és menekült lakosság körében számolnak be, fejlett országokban ritka, mivel már napi 10 mg C-vitaminnal is megelőzhető. Ugyanakkor bizonyos esetekben most is előfordul, például alkoholistáknál, valamint korlátozott étrenden élő gyermekek, felnőttek és idősek körében. 5,7

Az enyhébb és közepes C-vitaminhiány tüneteihez a fáradtság, az anémia, gyengébb sebgyógyulás, gyenge izomzat tartozik.

Egyes betegségek kialakulásának kockázata (például neurodegeneratív betegségek) összefügg az antioxidánsok hiányából eredő megnövekedett oxidatív stressz szinttel és redox egyensúlyhiánnyal.7,9 

Lehet-e túladagolni a C-vitamint? Milyen egészségügyi tünetekkel járhat? 

Vízben oldódó vitamin lévén a feleslegben bevitt mennyiség kiválasztódik, vizelettel kiürül a szervezetből, így alacsony toxicitású vitaminnak tekinthető. Ritka mellékhatások a gasztointesztinális problémák (hasmenés, hasi görcsök), mely kifejezetten hosszabb távú, nagy dózisú bevitel során alakulhatnak ki. Emellett a nagy dózisú C-vitamin fogyasztás növelheti a vesekövek alkotórészeinek, az oxálsavnak és a húgysavnak a kiválasztását, ezáltal elősegítheti a vesekövek kialakulását.7,3 

Tudtad?

A C-vitamin, másnéven aszkorbinsav molekula felfedezésének magyar vonzatáról bizonyára mindenki hallott. Azonban arról kevesen tudhatnak, hogy először hexuronsavnak nevezte az addig ismeretlen, mellékveséből nyert anyagot Szent-Györgyi Albert. Majd véletlenek során kiderült, hogy a hexuronsav és a C-vitamin egy és ugyanaz az anyag, így a molekula fontos fiziológiás szerepe kapcsán kapta az aszkorbinsav elnevezést (skorbutellenes sav). Egy félresikerült vacsora révén pedig felfedezte Szent-Györgyi Albert, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz, melyből könnyebben lehet izolálni. Így a vitamin kémiai mibenléte mellett a gyorsabb előállítási módszerét is megállapította. A közvélekedéssel ellentétben, nem egészen a C-vitaminért kapta 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díját, hanem biológiai oxidációs folyamatok kutatása terén elért felfedezéséért, vagyis „a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezései, különösen a C-vitaminnal és fumársav katalizátorral végzett kutatómunkája elismeréseképpen”. Ettől függetlenül már több generáció köszönheti Szent-Györgyi Albert munkásságának az egészsége egyik alap pillérét. 4,12

Napi C-vitamin szükséglet korosztályonként

A C-vitamin plazmakoncentrációja függ a testsúlytól, az életmódtól, a fogyasztott élelmiszerek feldolgozási módjától és az egészségi állapottól. 

A C-vitamin szükséglet magasabb egyes oxidatív stresszt okozó tevékenységek esetében, például dohányzás, nagyobb mértékű és rendszeres alkoholfogyasztás, szennyezett levegőnek való kitettség, nehéz fizikai megterhelés. Sebészeti beavatkozáskor a kollagén képződésben betöltött szerepe miatt, a megfelelő sebgyógyuláshoz a C-vitamin igény megnövekszik. Felnőtt férfiak és nők megfelelő C-vitamin beviteli értéke kis mértékben különbözik (15 mg/nap). Nők esetében várandósság és szoptatás alatt javasolt a C-vitamin fogyasztás növelése, mivel az anyai szervezet terhére biztosítja a szervezet vagy anyatej a megfelelő C-vitamin szükségletet a magzat vagy a csecsemő számára. Kisgyermekek esetében a C-vitaminpótlás kifejezetten indokolt lehet válogatósság, evészavarok esetén. Míg idősebb korban a megfelelő C-vitamin bevitelre való fokozott odafigyelés javasolt.9,11

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem határozott meg tolerálható felső beviteli szintet C-vitaminra, így mérvadó lehet US Institute of Medicine (IOM) által megadott 2000 mg/nap.

Az alábbi táblázatban az EFSA (European Food Safety Authority, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által meghatározott populációs referencia beviteli értékek láthatók.11

KorosztályPopulációs referencia beviteli érték (PRI, population reference intake)
Csecsemők7-11 hónap20 mg/nap
Gyerekek1-3 év20 mg/nap
Gyerekek4-6 év30 mg/nap
Gyerekek7-10 év45 mg/nap
Gyerekek11-14 év70 mg/nap
Gyerekek15-17 év90 mg/nap
Felnőttek≥ 18 év nők95 mg/nap
Felnőttek≥ 18 év férfiak110 mg/nap
Várandós nők≥ 18 év105 mg/nap
Szoptató nők≥ 18 év155 mg/nap
A C-vitamin megfelelő populációs referencia beviteli értékei korosztályonként (Forrás: 11)

Van-e más anyagokkal, tápanyagokkal interakciója a C-vitaminnak? 

Mire érdemes odafigyelni?

A C-vitamin növeli a növényi élelmiszerekben található nem hem típusú vas bélrendszeri felszívódását, ezáltal biológiai hozzáférhetőségét. Illetve az E-vitamin redukált formájának regenerálódását.5,7 

Oxidatív stresszt okozó tevékenységeket folytató (például dohányzás) vagy annak jobban kitett (szennyező anyagok) személyek C-vitamin szükséglete magasabb lehet.5

Bár többféle gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet a C-vitamin, azonban korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre ezen a téren. Így fokozott figyelmet érdemes fordítani a C-vitamin állapotra az alábbi gyógyszerek rendszeres szedése során: aszpirin, fogamzásgátlók, kemoterápiás gyógyszerek, alumínium-tartalmú savlekötők, vérhígítók, valamint hormonpótló kezelések esetén. Emellett orvosi konzultáció javasolt a vesekőre hajlamos és egyéb vese problémákkal küzdő betegeknél.5,13

Milyen vizsgálati lehetőség van a C-vitamin állapot meghatározására?

A C-vitamin állapot meghatározására kétféle mérési mód áll rendelkezésre. A C-vitamin beviteltől függő plazmakoncentráció mérése, valamint a sejtekben például leukocitákban lévő koncentráció meghatározása, mely független a közelmúltbéli C-vitamin beviteltől és pontosabb becslést ad a szervezet teljes aszkorbinsav készletéről.7,14 

Kapcsolódó termék(EK)

2990 Ft

4590 Ft

VitaForest márka termékfejlesztése és innovációja

A természetesség, valamint a növények által kínált lehetőségek kiaknázása lehetővé teszi, hogy felnőttek számára készült Cink & C-vitamin étrend-kiegészítő kapszulánkba természetes módon, vagyis növényi komplex részeként kerüljön  a C-vitamin, biztosítva jó felszívódását. Ennek megfelelően termékünk fő hatóanyagai a jól hasznosuló, könnyen felszívódó cink-citrát, valamint az acerola gyümölcskivonatban lévő természetes C-vitamin. Ezenkívül Cink & C-vitamin étrend-kiegészítő kapszulánk vegetáriánus és vegán étrendbe is kényelmesen beilleszthető.

Gyermekek számára készült C-vitamin étrend-kiegészítő cseppünkben bioaktív C-vitamin forma, vagyis 100% tisztaságú L-aszkorbinsav található, melyet természetes csipkebogyó kivonattal tettünk teljesebb értékűvé. Kiemelt figyelmet fordítottunk a természetesség mellett a könnyen adagolható formulára, hogy kisebb gyermekek számára is biztonságos, jó megoldás lehessen. Az összetevők ízvilágával pedig igyekeztünk kedvezni a legkisebbeknek, hiszen a sokak által kedvelt savanyú gumicukorhoz hasonlítható.


Felhasznált szakirodalom

  1. Mousavi, S., Bereswill, S., Heimesaat, M.M. (2019). Immunomodulatory and Antimicrobial Effects of Vitamin C. European journal of microbiology & immunology9(3), 73–79. https://doi.org/10.1556/1886.2019.00016
  2. Jafari, D., Esmaeilzadeh, A., Mohammadi-Kordkhayli, M., Rezaei, N. (2019). Vitamin C and the Immune System. In: Mahmoudi, M., Rezaei, N. (eds.) Nutrition and Immunity. Springer, Pages 81-102. https://doi.org/10.1007/978-3-030-16073-9_5
  3. Doseděl, M., Jirkovský, E., Macáková, K., Krčmová, L.K., Javorská, L., Pourová, J., Mercolini, L., Remião, F., Nováková, L., Mladěnka, P., et al. (2021). Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients, 13(2):615. https://doi.org/10.3390/nu13020615
  4. Paciolla, C., Fortunato, S., Dipierro, N., Paradiso, A., De Leonardis, S., Mastropasqua, L., de Pinto, M.C. (2019). Vitamin C in Plants: From Functions to Biofortification. Antioxidants, 8(11):519. https://doi.org/10.3390/antiox8110519
  5. The Linus Pauling Institute’s Micronutrient Information Center: Vitamin C. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C
  6. Carr, A.C., Vissers, M.C.M. (2013). Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 5(11):4284-4304. https://doi.org/10.3390/nu5114284
  7. Johnston, C.S. (2020). Chapter 9 – Vitamin C. In: Marriott, B.P., Birt, D.F., Stallings, V.A., Yates, A.A. (eds.) Present Knowledge in Nutrition (Eleventh Edition), Academic Press, Pages 155-169. ISBN: 9780323661621, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-66162-1.00009-3
  8. Mehmood, A., Zeb, A. (2020). Effects of different cooking techniques on bioactive contents of leafy vegetables. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100246. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100246
  9. Kaźmierczak-Barańska, J., Boguszewska, K., Adamus-Grabicka, A., Karwowski, B.T. (2020). Two Faces of Vitamin C—Antioxidative and Pro-Oxidative Agent. Nutrients, 12(5):1501. https://doi.org/10.3390/nu12051501
  10. Harrison, F.E., Bowman, G.L., Polidori, M.C. (2014). Ascorbic Acid and the Brain: Rationale for the Use against Cognitive Decline. Nutrients, 6(4):1752-1781. https://doi.org/10.3390/nu6041752
  11. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies) (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11):3418. DOI:10.2903/j.efsa.2013.3418
  12. The Nobel Prize Organisation: Albert Szent-Györgyi. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1937/szent-gyorgyi/facts/
  13. WebMD: Vitamin C (Ascorbic Acid) – Uses, Side Effects, Precautions, Interactions. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid
  14. Chazot, C., Steiber, A.L., Kopple, J.D. (2022). Chapter 26 – Vitamin metabolism and requirements in chronic kidney disease and kidney failure. In: Kopple, J.D., Massry, S.G., Kalantar-Zadeh, K., Fouque, D. (eds.) Nutritional Management of Renal Disease (Fourth Edition), Academic Press, Pages 413-465. ISBN: 9780128185407, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-818540-7.00043-4

Bejelentkezés

Jelentkezz be a fiókodba, vagy regisztrálj egy új fiókot.

Ingyenes kiszállítás*

Minden 15.000Ft-ot meghaladó megrendelést díjmentesen szállítunk házhoz Magyarország teljes területén.

Különleges hírlevél ajánlatok

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj a legfrissebb ajánlatainkról!

Köszönjük!

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot!

Kollégáink hamarosan válaszolnak megkeresésére, várhatóan 48-72 órán belül!