C-vitamin, másnéven aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin. A legtöbb emlőstől eltérően az ember nem képes szintetizálni a C-vitamint – egy enzim mutáció eredményeképp – , ezért szervezetünk számára külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségét, élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőből.1 Bár az immunitást és a táplálkozást összekötő mechanizmusok még nem eléggé ismertek, azonban az, hogy az immunsejteknek is időben és mennyiségben megfelelő energia-, makro- és mikrotápanyag-ellátásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, fenntartáshoz és működéshez, közismert tény. Ennek köszönhetően az immuntáplálkozás, valamint immuntápanyag, mint fogalmak elterjedtek. Az esszenciális mikrotápanyagok közül a C-vitamin többek között központi szerepet játszik a normál immunműködés szabályozásában, így immuntápanyag megnevezéssel is szokták illetni. Azonban szervezetben betöltött szerepe ennél jóval több.2
Milyen beviteli forrásokból és formában biztosíthatjuk a megfelelő C-vitamin állapotot szervezetünk számára? A C-vitamin metabolizmusról röviden.
A természetben az aszkorbinsavnak két izomer molekulája fordul elő, nevezetesen a D-aszkorbinsav és a biológiailag aktív L-aszkorbinsav, másnéven C-vitamin.1 Egyes gyümölcsök, zöldségek kifejezetten gazdagok C-vitaminban, például csipkebogyó, homoktövis, acerola cseresznye, paprika, káposzta (savanyú is).3 Legjobb C-vitaminforrásnak a táplálkozás számít, azon belül is a növényi élelmiszerek fogyasztása. Bár a természetes eredetű és szintetikusan előállított L-aszkorbinsav kémiailag azonosak, biológiai aktivitásuk terén ellentmondó eredmények születtek. Egyes források szerint nincs klinikailag jelentős különbség a két különböző eredetű L-aszkorbinsav között, míg más források szerint a gyümölcsök és zöldségek különböző mikro- és makrotápanyagokat (pl. vitaminok, ásványi anyagok, rostok) és fitokémiai anyagokat tartalmaznak, melyek befolyásolhatják, növelhetik a C-vitamin biológiai hozzáférhetőségét. Ilyen befolyásoló vegyületek közé tartoznak például a flavonoidok (vízben oldódó növényi pigmentek osztálya), melyek megtalálhatók a C-vitaminban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben. Ráadásul szintén antioxidáns hatásúak.4,5
Számos epidemiológiai vizsgálat megállapította, hogy a magasabb gyümölcs- és zöldségbevitel, valamint megfelelő C-vitamin ellátottság összefüggésbe hozható a krónikus betegségek csökkent előfordulási gyakoriságával. A C-vitamin státusz a gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyik legjobb markere. Így a C-vitamin természetes előfordulási formája, növényi élelmiszer részeként (komplexben) teljesebb értékű, a kapcsolódó mikro- és makrotápanyagok, valamint fitokémiai anyagok pedig kiegészíthetik a hatásspektrumát.6
Ennek megfelelően javasolt természetes formában, elsősorban nyers növényi élelmiszerből biztosítani a megfelelő C-vitaminbevitelt. Mivel feldolgozott növényi élelmiszerek esetében a minél magasabb C-vitamintartalom megőrzése céljából, ügyelni kell a feldolgozás módjára. Ugyanis a C-vitamin mennyisége hő és fény hatására csökken vagy teljes mértékben lebontódik, illetve vízben oldódó vitamin lévén a főzőfolyadékba kerülhet. Így rövid ideig tartó hevítési módszerek alkalmazása vagy a lehető legkevesebb víz használata javasolt főzés során, például párolás.7,8
Étrend-kiegészítővel történő pótlására szintén javasolt természetes, növényi komplex részeként tartalmazó C-vitamint választani.Három elsődleges mechanizmus szabályozza a plazma C-vitamin koncentrációt: a bélrendszeri felszívódás, a szöveti transzport és a vese-reabszorpció. Dózisfüggő a felszívódási hatékonysága, 200 mg esetén 100%-os, míg nagyobb dózis esetén (>500 mg) csökkent hatékonyságú a felszívódás. Így egyidejű, nagyobb dózis bevitele nem javasolt. Kivételt képezhetnek az elnyújtott felszívódású C-vitamin készítmények. Ugyanakkor telített plazma C-vitamin-koncentráció esetén a feleslegben bevitt mennyiség kiválasztódik, kiürül a szervezetből.5 A C-vitamin és metabolitjai elsősorban a vizelettel ürülnek ki, főként oxalát és nem metabolizált aszkorbinsav formájában. Ugyanakkor nagy dózisú C-vitamin fogyasztás növelheti a vesekövek alkotórészeinek, az oxálsavnak és a húgysavnak a kiválasztását, ezáltal elősegítheti a vesekövek kialakulását.7
Milyen a szerepe(ket)t tölt be szervezetünkben a C-vitamin? Milyen hatása(i) vannak?
A C-vitamin (L-aszkorbinsav) erős redukálószer, ami azt jelenti, hogy könnyen ad elektronokat a befogadó molekuláknak. Ehhez az oxidációs-redukciós (redox) potenciálhoz kapcsolódik a C-vitamin két fő funkciója: antioxidáns és enzimkofaktor.5
A C-vitamin az elsődleges vízoldható, nem enzimatikus antioxidáns a plazmában és a szövetekben. A C-vitamin már kis mennyiségben is képes megvédeni a szervezetben lévő nélkülözhetetlen molekulákat, például a fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat és nukleinsavakat (DNS és RNS) a szabadgyökök és reaktív oxigénfajok (ROS) által okozott károsodástól, amelyek a normál anyagcsere során, az aktív immunsejtek által, valamint a toxinok és szennyező anyagok (pl. egyes kemoterápiás gyógyszerek, cigarettafüst) hatására keletkeznek. Erős antioxidánsként csökkenti a gyulladás kockázatát és a betegségekre való fogékonyságot, védő hatású az oxidatív stressz által kiváltott dezoxiribonukleinsav (DNS) mutációkkal szemben.5,2
Emellett a C-vitamin más fontos antioxidánsok redox újrahasznosításában is részt vesz, például regenerálja az E-vitamint oxidált formájából.5
A C-vitamin jelenléte rendkívül fontos a homeosztázis és a központi idegrendszer megfelelő működése szempontjából. Az agy nagy mennyiségű glükózt (körülbelül 25%), és oxigént (körülbelül 20%) fogyaszt, ami gyors anyagcserét, növelt szabadgyök termelődést jelent. Az agy, mint oxigént intenzíven metabolizáló szerv, viszonylag gyenge védő, antioxidáns mechanizmusokkal rendelkezik, ráadásul különösen érzékeny az oxidatív stresszre. Ennek megfelelően a redox-egyensúly fenntartásához az agy magas antioxidáns szintre szorul. Az agyszövetben a glutation mellett a C-vitamin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő antioxidáns. Míg a plazma 0,04-0,08 mM aszkorbinsav-koncentrációt tartalmaz, addig az agy 0,8-0,9 mM-t, a neuronok pedig 10 mM-t.9
Így a C-vitamin jelentős neuroprotektornak tekinthető, emellett több ismert funkciója is van az agyban, melyek enzimkofaktor szerepéhez köthetők, például számos dioxigenáz enzim kofaktoraként részt vesz a neurotranszmitterek, köztük a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin szintézisében.10
A C-vitamin a dioxigenáz és a monooxigenáz enzimek kofaktora. Így többek között szerepe van a kollagén szintézisben, melynek révén hozzájárul az erek, a fogíny, a fogak, a bőr, a porcok és a csontozat normál állapotának fenntartásához. Emellett részt vesz a karnitin szintézisében, különböző mechanizmusokon keresztül a génexpresszió szabályozásában és a genom integritásának fenntartásában, valamint a koleszterin metabolizmusában, aminosav és peptid hormonok szintézisében, a nem hem típusú vas felszívódásának fokozásában.3 A C-vitamin szerepe az emberi immunrendszer szabályozásában tudományosan megalapozott – mind antioxidatív hatásai, mind enzimkofaktor funkciója révén. Támogatja a különböző immunsejtek termelődését, működését, funkcióit. Azonban a legújabb tudományos tanulmányok rávilágítottak a C-vitamin immunerősítő és immunmoduláló hatására, mind az immunrendszer veleszületett és adaptív szárnyaira.2
Milyen egészségügyi problémá(ka)t okozhat a C-vitaminhiány?
A súlyos C-vitaminhiányt évszázadok óta ismerjük, egész népességeket sújtott a potenciálisan halálos betegség, a skorbut. A skorbut számos tünete, vagyis a bőr alatti vérzés, a rossz sebzáródás, a könnyű véraláfutás, a hajhullás, a fogínyvérzés majd foghullás, valamint az ízületi fájdalom és duzzanat, az erek, kötőszövetek és csontok elváltozása, stb., a kollagénszerkezetek meggyengülésének, és a karnitin, katekolaminok elégtelenségének tulajdonítható. Jelenleg skorbutról alultáplált és menekült lakosság körében számolnak be, fejlett országokban ritka, mivel már napi 10 mg C-vitaminnal is megelőzhető. Ugyanakkor bizonyos esetekben most is előfordul, például alkoholistáknál, valamint korlátozott étrenden élő gyermekek, felnőttek és idősek körében. 5,7
Az enyhébb és közepes C-vitaminhiány tüneteihez a fáradtság, az anémia, gyengébb sebgyógyulás, gyenge izomzat tartozik.
Egyes betegségek kialakulásának kockázata (például neurodegeneratív betegségek) összefügg az antioxidánsok hiányából eredő megnövekedett oxidatív stressz szinttel és redox egyensúlyhiánnyal.7,9
Lehet-e túladagolni a C-vitamint? Milyen egészségügyi tünetekkel járhat?
Vízben oldódó vitamin lévén a feleslegben bevitt mennyiség kiválasztódik, vizelettel kiürül a szervezetből, így alacsony toxicitású vitaminnak tekinthető. Ritka mellékhatások a gasztointesztinális problémák (hasmenés, hasi görcsök), mely kifejezetten hosszabb távú, nagy dózisú bevitel során alakulhatnak ki. Emellett a nagy dózisú C-vitamin fogyasztás növelheti a vesekövek alkotórészeinek, az oxálsavnak és a húgysavnak a kiválasztását, ezáltal elősegítheti a vesekövek kialakulását.7,3
Tudtad?
A C-vitamin, másnéven aszkorbinsav molekula felfedezésének magyar vonzatáról bizonyára mindenki hallott. Azonban arról kevesen tudhatnak, hogy először hexuronsavnak nevezte az addig ismeretlen, mellékveséből nyert anyagot Szent-Györgyi Albert. Majd véletlenek során kiderült, hogy a hexuronsav és a C-vitamin egy és ugyanaz az anyag, így a molekula fontos fiziológiás szerepe kapcsán kapta az aszkorbinsav elnevezést (skorbutellenes sav). Egy félresikerült vacsora révén pedig felfedezte Szent-Györgyi Albert, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz, melyből könnyebben lehet izolálni. Így a vitamin kémiai mibenléte mellett a gyorsabb előállítási módszerét is megállapította. A közvélekedéssel ellentétben, nem egészen a C-vitaminért kapta 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díját, hanem biológiai oxidációs folyamatok kutatása terén elért felfedezéséért, vagyis „a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezései, különösen a C-vitaminnal és fumársav katalizátorral végzett kutatómunkája elismeréseképpen”. Ettől függetlenül már több generáció köszönheti Szent-Györgyi Albert munkásságának az egészsége egyik alap pillérét. 4,12
Napi C-vitamin szükséglet korosztályonként
A C-vitamin plazmakoncentrációja függ a testsúlytól, az életmódtól, a fogyasztott élelmiszerek feldolgozási módjától és az egészségi állapottól.
A C-vitamin szükséglet magasabb egyes oxidatív stresszt okozó tevékenységek esetében, például dohányzás, nagyobb mértékű és rendszeres alkoholfogyasztás, szennyezett levegőnek való kitettség, nehéz fizikai megterhelés. Sebészeti beavatkozáskor a kollagén képződésben betöltött szerepe miatt, a megfelelő sebgyógyuláshoz a C-vitamin igény megnövekszik. Felnőtt férfiak és nők megfelelő C-vitamin beviteli értéke kis mértékben különbözik (15 mg/nap). Nők esetében várandósság és szoptatás alatt javasolt a C-vitamin fogyasztás növelése, mivel az anyai szervezet terhére biztosítja a szervezet vagy anyatej a megfelelő C-vitamin szükségletet a magzat vagy a csecsemő számára. Kisgyermekek esetében a C-vitaminpótlás kifejezetten indokolt lehet válogatósság, evészavarok esetén. Míg idősebb korban a megfelelő C-vitamin bevitelre való fokozott odafigyelés javasolt.9,11
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem határozott meg tolerálható felső beviteli szintet C-vitaminra, így mérvadó lehet US Institute of Medicine (IOM) által megadott 2000 mg/nap.
Az alábbi táblázatban az EFSA (European Food Safety Authority, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által meghatározott populációs referencia beviteli értékek láthatók.11
Korosztály | Populációs referencia beviteli érték (PRI, population reference intake) | |
Csecsemők | 7-11 hónap | 20 mg/nap |
Gyerekek | 1-3 év | 20 mg/nap |
Gyerekek | 4-6 év | 30 mg/nap |
Gyerekek | 7-10 év | 45 mg/nap |
Gyerekek | 11-14 év | 70 mg/nap |
Gyerekek | 15-17 év | 90 mg/nap |
Felnőttek | ≥ 18 év nők | 95 mg/nap |
Felnőttek | ≥ 18 év férfiak | 110 mg/nap |
Várandós nők | ≥ 18 év | 105 mg/nap |
Szoptató nők | ≥ 18 év | 155 mg/nap |
Van-e más anyagokkal, tápanyagokkal interakciója a C-vitaminnak?
Mire érdemes odafigyelni?
A C-vitamin növeli a növényi élelmiszerekben található nem hem típusú vas bélrendszeri felszívódását, ezáltal biológiai hozzáférhetőségét. Illetve az E-vitamin redukált formájának regenerálódását.5,7
Oxidatív stresszt okozó tevékenységeket folytató (például dohányzás) vagy annak jobban kitett (szennyező anyagok) személyek C-vitamin szükséglete magasabb lehet.5
Bár többféle gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet a C-vitamin, azonban korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre ezen a téren. Így fokozott figyelmet érdemes fordítani a C-vitamin állapotra az alábbi gyógyszerek rendszeres szedése során: aszpirin, fogamzásgátlók, kemoterápiás gyógyszerek, alumínium-tartalmú savlekötők, vérhígítók, valamint hormonpótló kezelések esetén. Emellett orvosi konzultáció javasolt a vesekőre hajlamos és egyéb vese problémákkal küzdő betegeknél.5,13
Milyen vizsgálati lehetőség van a C-vitamin állapot meghatározására?
A C-vitamin állapot meghatározására kétféle mérési mód áll rendelkezésre. A C-vitamin beviteltől függő plazmakoncentráció mérése, valamint a sejtekben például leukocitákban lévő koncentráció meghatározása, mely független a közelmúltbéli C-vitamin beviteltől és pontosabb becslést ad a szervezet teljes aszkorbinsav készletéről.7,14
Kapcsolódó termék(EK)
VitaForest márka termékfejlesztése és innovációja
A természetesség, valamint a növények által kínált lehetőségek kiaknázása lehetővé teszi, hogy felnőttek számára készült Cink & C-vitamin étrend-kiegészítő kapszulánkba természetes módon, vagyis növényi komplex részeként kerüljön a C-vitamin, biztosítva jó felszívódását. Ennek megfelelően termékünk fő hatóanyagai a jól hasznosuló, könnyen felszívódó cink-citrát, valamint az acerola gyümölcskivonatban lévő természetes C-vitamin. Ezenkívül Cink & C-vitamin étrend-kiegészítő kapszulánk vegetáriánus és vegán étrendbe is kényelmesen beilleszthető.
Gyermekek számára készült C-vitamin étrend-kiegészítő cseppünkben bioaktív C-vitamin forma, vagyis 100% tisztaságú L-aszkorbinsav található, melyet természetes csipkebogyó kivonattal tettünk teljesebb értékűvé. Kiemelt figyelmet fordítottunk a természetesség mellett a könnyen adagolható formulára, hogy kisebb gyermekek számára is biztonságos, jó megoldás lehessen. Az összetevők ízvilágával pedig igyekeztünk kedvezni a legkisebbeknek, hiszen a sokak által kedvelt savanyú gumicukorhoz hasonlítható.
Felhasznált szakirodalom
- Mousavi, S., Bereswill, S., Heimesaat, M.M. (2019). Immunomodulatory and Antimicrobial Effects of Vitamin C. European journal of microbiology & immunology, 9(3), 73–79. https://doi.org/10.1556/1886.2019.00016
- Jafari, D., Esmaeilzadeh, A., Mohammadi-Kordkhayli, M., Rezaei, N. (2019). Vitamin C and the Immune System. In: Mahmoudi, M., Rezaei, N. (eds.) Nutrition and Immunity. Springer, Pages 81-102. https://doi.org/10.1007/978-3-030-16073-9_5
- Doseděl, M., Jirkovský, E., Macáková, K., Krčmová, L.K., Javorská, L., Pourová, J., Mercolini, L., Remião, F., Nováková, L., Mladěnka, P., et al. (2021). Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients, 13(2):615. https://doi.org/10.3390/nu13020615
- Paciolla, C., Fortunato, S., Dipierro, N., Paradiso, A., De Leonardis, S., Mastropasqua, L., de Pinto, M.C. (2019). Vitamin C in Plants: From Functions to Biofortification. Antioxidants, 8(11):519. https://doi.org/10.3390/antiox8110519
- The Linus Pauling Institute’s Micronutrient Information Center: Vitamin C. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C
- Carr, A.C., Vissers, M.C.M. (2013). Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 5(11):4284-4304. https://doi.org/10.3390/nu5114284
- Johnston, C.S. (2020). Chapter 9 – Vitamin C. In: Marriott, B.P., Birt, D.F., Stallings, V.A., Yates, A.A. (eds.) Present Knowledge in Nutrition (Eleventh Edition), Academic Press, Pages 155-169. ISBN: 9780323661621, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-66162-1.00009-3
- Mehmood, A., Zeb, A. (2020). Effects of different cooking techniques on bioactive contents of leafy vegetables. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100246. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100246
- Kaźmierczak-Barańska, J., Boguszewska, K., Adamus-Grabicka, A., Karwowski, B.T. (2020). Two Faces of Vitamin C—Antioxidative and Pro-Oxidative Agent. Nutrients, 12(5):1501. https://doi.org/10.3390/nu12051501
- Harrison, F.E., Bowman, G.L., Polidori, M.C. (2014). Ascorbic Acid and the Brain: Rationale for the Use against Cognitive Decline. Nutrients, 6(4):1752-1781. https://doi.org/10.3390/nu6041752
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies) (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11):3418. DOI:10.2903/j.efsa.2013.3418
- The Nobel Prize Organisation: Albert Szent-Györgyi. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1937/szent-gyorgyi/facts/
- WebMD: Vitamin C (Ascorbic Acid) – Uses, Side Effects, Precautions, Interactions. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid
- Chazot, C., Steiber, A.L., Kopple, J.D. (2022). Chapter 26 – Vitamin metabolism and requirements in chronic kidney disease and kidney failure. In: Kopple, J.D., Massry, S.G., Kalantar-Zadeh, K., Fouque, D. (eds.) Nutritional Management of Renal Disease (Fourth Edition), Academic Press, Pages 413-465. ISBN: 9780128185407, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-818540-7.00043-4